Wie ben ik

Wie ben ik ?

Ik ben Ed Smit, alweer 56 jaar geleden in het centrum van Amsterdam geboren en inmiddels al ruim 31 jaar woonachtig in Almere, maar nog steeds trots om Amsterdammer te zijn.
Ben inmiddels 12 jaar werkzaam als rijinstructeur en tot op heden bevalt dit uitstekend.
Na mijn middelbare school heb ik 5 jaar gediend bij de Koninklijke Marine en een opleiding gevolgd voor luchtvaartwaarnemer (het weer voor startend en landend vliegverkeer in de gaten houden). Door deze opleiding kon ik later bij het KNMI op Schiphol mijn werkzaamheden als luchtvaartwaarnemer voortzetten. Na jarenlang wisseldiensten gedraaid te hebben werd het tijd voor iets anders en ben ik via via bij toen Amsterdam Exchanges (de aandelenbeurs nu bekend als Euronext) terecht gekomen en waar ik vele jaren met plezier als service desk medewerker heb gewerkt. Helaas kwam hier na een reorganisatie een eind aan. De grote vraag toen was, wat wil ik nu gaan doen en na veel wikken en wegen aan een opleiding begonnen voor rijinstructeur.

Waarom rijinstructeur en wat is het lesgebied?

Werken op “kantoor” had ik na al die jaren wel gezien en wilde wat meer vrijheid. Als rijinstructeur heb je die vrijheid zeker en omdat ik het heel erg leuk vind om met mensen om te gaan en ze iets wil leren waar ze ook iets aan hebben, gekozen om rijinstructeur te worden. Dit doe ik nu met heel veel plezier sinds 2011.
Bij rijles geven geldt dat iedere dag weer anders is en zo blijft iedere dag ook weer een uitdaging .
Het gebied waarin ik les geef bestaat uit de volgende plaatsen: Almere, Baarn, Blaricum, Bussum, Eemnes, Hilversum, Laren, Naarden en Soest. In dit gebied, waar ook het examen plaats vindt, leer ik je op een ontspannen manier de fijne kneepjes van het autorijden en alles wat daar bij komt kijken. Als dan het moment is gekomen dat het autorijden je goed af gaat en de tijd rijp is voor een nieuwe uitdaging zal ik het zeker niet laten om een keer een rijles te doen in Amsterdam. Als Amsterdammer weet ik heel goed de weg namelijk en weet vele leuke plekjes te vinden om het autorijden toch weer spannend te houden.

De proefles.

Een proefles ziet er bij mij ongeveer als volgt uit:
Tijdens de proefles is er natuurlijk de eerste kennismaking en volgt er een beknopte uitleg omtrent de bediening van de auto. Hierna ga je zelf achter het stuur en rijden we samen een stukje om te kijken hoe je de dingen oppakt. Tijdens de rit komen de volgende onderdelen aan bod.
Het wegrijden en stoppen, sturen en schakelen, links en rechtsaf slaan, het naderen en berijden van een rotonde, het laten zien hoe een parkeeropdracht, stopopdracht of omkeeropdracht eruit ziet en als laatste, en schrik niet, een klein stukje snelweg. Belangrijk om te weten is dat ik naast je zit en er niets fout kan gaan. Na de proefles zullen we deze samen bespreken en kan ik een inschatting maken hoeveel rijlessen jij nodig zult hebben om je klaar te stomen voor het examen en om zo het felbegeerde rijbewijs te behalen. Ik hoop je natuurlijk terug te zien als leerling !!!

Waarom zou je mij als instructeur kiezen?

Zoals ik al eerder heb vermeld ben ik iemand die van een goede sfeer houdt. Buiten de goede sfeer ben ik ook iemand die heel precies te werk gaat en volgens de laatste richtlijnen rijles geeft. Een Pietje Precies kun je mij wel noemen, maar dat heeft wel als gevolg dat de meeste van mijn leerlingen in één keer zijn geslaagd voor hun zo felbegeerde rijbewijs. Mijn missie is om jou op een Veilige, Vlotte en Zelfstandige manier te leren rijden. Dit is de lijfspreuk van iedere instructeur en daar houd ik me dan ook aan, want je moet wel met een relaxed gevoel in de auto zitten als je straks zelf over de weg toert. Ik ben altijd in voor een grapje en een grolletje, maar we moeten ook weten wanneer we serieus bezig zijn.

Weetjes:

In mijn vrije tijd besteed ik veel aandacht aan mijn hond en katten, lees ik graag een boek, ben ik bezig met een Jan van Haasteren puzzel of geniet ik van een heerlijk diner met mijn wederhelft of met meerdere gezellige mensen.
Ik hoop dat ik nog lang instructie kan blijven geven en nog heel veel leerlingen gelukkig kan maken met het rijbewijs.

Er is mij gevraagd of ik geheimen heb? Ja die heb ik, maar als ik dat vertel dan is het geen geheim meer.